Evangelia

Hatvan éve Costinestinél egy teherhajó feneklett meg a Fekete-tenger homokjában. Evangelianak hívták és narancsot szállított Görögországból Romániába, csak útközben elromlott valami.
Nem messze innen, egy hatalmas tévétorony tövében csillog a Tekirgöl tó zavaros víze. A bűzös iszapja állítólag megfiatalít.
Régen, még a török időkben egy rühes, vak szamár meg a gazdája tekeregtek erre. A szamár a tónál megbotlott és lecsúszott a marton. Prüszkölt, kapálózott szerencsétlen, de nem volt mit tenni, a sár lassan nyelni kezdte. A férfi csak nézte a vergődő állatot, már hagyta is volna a fenébe, de mégis várt egy keveset.
Akkoriban még nem állt ott az a hatalmas tévétorony és nem parkoltak ott azok a városi terepjárók sem.
A vén gebe nem adta fel, addig küszködött, addig forgatta a fejét, addig kapálózott, mígnem kikecmergett az iszapból. Sűrű fekete lucsok lepte be a testét, úgy bűzlött, mintha elevenen rothadna. Aztán megrázta magát és szökdécselni kezdett a gazdája körül. A férfi nem hitt a szemének. Az öreg szamár láthatóan erőre kapott és megfiatalodott.
A tévétorony árnyékában ma délután két öregasszony ült a sekély, poshadt vízben és kacagva kenegette magát az iszappal. Mögöttük egy sárga gumicsizmás pásztor kecskenyájat hajtott el a tenger fel.
A szamaras férfit Tekirnek hívták, ami magyarul azt jelenti, hogy tekergő.
A tó partján álló tévétorony alkonyatkor már akkora árnyékot vet, hogy a vége belelóg a tengerbe, épp az Evangelia orráig ér. Ilyen közel van itt egymáshoz a két víz.
Az a vén gebe kimászott az iszapból és megfiatalodott, miután megrázta magát, csak úgy csillogott a szőre. Ilyen csodák történnek itt.
De a görög narancsok nem értek partot, az Evangélia megfeneklett egy zátony tetején. Akkora lyuk tátong az oldalán, mint egy templomkapu. A rozsdás rakterében halak úszkálnak, árbócain sirályok tanyáznak. Tekintélyes mérete messziről látszik. Mögötte, a horizonton túl, már Ázsia.
A Fekete-tenger is egy bűzös mocsár. Csak a legfelső százötven méternyi vízében van élet. Attól lefelé, nincs oxigén, csak sötét és mérgező kénhidrogén. Ami alámerül az rögtön elpusztul.
A Fekete tenger a világ legnagyobb méregtava. Azon úsztak a sárga narancsok Romániába, csak kilyukadt az Evangélia és a narancsok alágurultak a sötétbe.
A két öregasszony ma délután feketére mázolta magát iszappal, reggelre talán megfiatalodnak.
Az éjszaka alatt a nyájból az egyik vemhes nőstény két fekete gidát fog elleni a tengerpart homokjára. Az egyik vak lesz, a másik amint lábraállt, rögtön iszik majd a sötét vízből.
A Nap reggel a hajóroncs mögül fog felkeni. Ázsia felől emelkedik majd fel az égre és megvilágítja a Tekirgöl tó partján a tévétornyot.
back to top